FAQ

Preberite si nekaj najpogostejših vprašanj v zvezi z rakom na dojkah in ultrazvočni preiskavi.


Kdaj se v Sloveniji začne pregledovanje dojk v javnem zdravstvenem sistemu?

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V državah razvitega sveta in tudi v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 1300 žensk in nekaj deset moških. Obolevnost se vsako leto povečuje. Obstoječi javni zdravstveni sistem nam omogoča prvo oceno dojk z mamografijo šele pri starosti 50 let, kadar gre za preventivno slikanje. Žal vemo, da zbolevajo tudi mlade ženske, ki so večinoma zaradi bolezni tudi najbolj prizadete. Nekatere države razvitega sveta začnejo s preventivnimi pregledi in slikovnimi preiskavami (mamografija in ultrazvok) že po 40. letu, kar je umestno.Ali je ultrazvočna preiskava dojk varna za moje zdravje?

Pri ultrazvočni preiskavi ni ionizirajočega žarčenja in jo lahko neomejeno ponavljamo, priporočamo jo pri vseh ženskah ter tudi nosečnicah. Strukturo dojke prikazujemo v rezih, zato traja preiskava dlje kot mamografija - vsaj 15 minut, pogosto tudi dlje. A ker ni ionizirajočega žarčenja in jo lahko neomejeno ponavljamo, je čas preiskave nepomemben za zdravje preiskovanke, nanj nima vpliva.Zakaj izbrati ultrazvočno preiskavo dojk že v mladosti ali kot dopolnilno preiskavo v menopavzi?

V mladosti je tkivo dojk bolj gosto, žlezno, zato je mamografija večkrat nepregledna. Če je ženska stara 35 let in manj, pri tipnih nepravilnostih dojk ali sumu, da se je pojavilo nekaj, kar preje ni bilo moč tipati, opravimo klinični pregled dojk in ultrazvok brez mamografije. Za ženske po 35. letu pa po kliničnem pregledu in ultrazvočni preiskavi priporočimo še mamografijo.Ali lahko ultrazvok odkrije nevarne spremembe še preden si jih otipamo same?

Za vse mlajše ženske, ki bi želele opraviti preiskave, ni poskrbljeno. Znano je, da si ženska otipa spremembo dojke, ko je velika približno 1 cm. Če je taka sprememba rakava, je velikokrat bolezen že razširjena, torej ne v začetni fazi, ko bi bilo zdravljenje lažje, manj obsežno in bolj učinkovito. Znano je, da ultrazvočna preiskava lahko odkrije začetne faze rakavega obolenja, velike nekaj milimetrov. Temu primerno je zdravljenje lažje in bolj uspešno.Opazila sem izcedek iz dojke, ki ga preje ni bilo. Je samo enostranski, vendar me je strah. Kaj naj storim?

Seveda je potrebno obiskati zdravnika. V Diagnostičnem centru Strah vam bomo natančno potipali obe dojki, po potrebi odvzeli vzorec izcedka za citološko preiskavo. To je neboleče. Opravili bomo tudi ultrazvočno preiskavo. Preiskava zelo dobro pokaže vsebino večjih mlečnih vodov, kar nam lahko pomaga pri opredelitvi izcedka iz bradavice, ki je pogost pojav pri ženski populaciji v vseh starostnih skupinah.Imam opravljeno mamografijo dojk, a sem mlajša in ne vem, ali je samo ena preiskava dovolj, da sem mirna glede svojega zdravja?

Stara sem 44 let, rodila in dojila sem 2 krat.

Po 50. letu je struktura dojke manj gosta in bolj pregledna z mamografijo. Med 40 in 50 letom so lahko mamografske slike nepregledne. Ultrazvok je koristen kot dodatna dopolnilna metoda. Zato je priporočljivo, da opravimo obe preiskavi. Ultrazvočna preiskava dojk pri mlajših ženskah je koristna tudi za razjasnitev pri mamografiji vidnih nepravilnosti, ki jih ne moremo natančno opredeliti. Vsekakor je starost po 40. letu tista, ko skupno s kliničnim pregledom obeh dojk, mamografijo in ultrazvokom odkrijemo več, kot samo z eno preiskavo.Moja mama je zbolela za rakom prsi, preden je bila stara 50 let. Kaj to pomeni zame?

Zaznava prisotnih mutacij v genetskem testu Sentis je dragocena informacija za vse člane družine, saj so lahko tudi sami nosilci teh sprememb. V primeru, da ima posameznica mutacijo v genu BRCA1, obstaja pri vsakem izmed njenih potomcev 50-odstotna možnost za prisotnost enake spremembe. Zato je priporočljivo, da se opravijo vsi pregledi - ginekološki pregled in ultrazvok jajčnikov, klinični in ultrazvočni pregled dojk, genetski posvet in odvzem vzorca sline za genetski test. Glede na rezultat bo zdravnik priporočil, kako se bo ženska, ki je BRCA1 ali BRCA2 pozitivna, vodila, saj ima večje tveganje, da se rakavo obolenje razvije v bodočnosti. V primeru, da je BRCA in BRCA 2 negativna, bo sledenje njenega zdravja drugačno.

Izdelava spletne strani: cLoovis