Poslanstvo: skrb za zdrave dojke


Z licenciranim znanjem za ultrazvočne preiskave prsi in povsem novo vrhunsko ultrazvočno opremo za pregledovanje dojk ter genetskim testom za napoved tveganja ali bomo zbolele za rakom jajčnikov ali dojk želimo pomagati vsem tistim ženskam, ki iščejo možnost, da bi za svoje zdravje poskrbele že veliko preje, preden dopolnijo 50 let, pa tudi ženskam, ki mamografijo odklanjajo.


Veliko premalo govorimo o skrbi za svoje zdravje, tudi naredimo premalo. Nekako se zanašamo na naravo in začrtano življenje. Hitimo. Svoj psihičen mir rušimo z mislijo, da stvari brez nas ne bodo tekle. Še posebej ženske se vse bolj pogosto zanašamo na to, da je eden ginekološki pregled z odvzemom brisa, a brez ultrazvočne preiskave notranjih rodil na tri leta dovolj, toliko nam namreč pripada v javnem zdravstvenem sistemu. Ravno za ginekologijo velja, da je preventiva zlata naložba. Ko začnemo krvaveti, je že prepozno. Rak jajčnika odkrijemo v dveh tretjinah vseh obolelih v tretji fazi, ko je bolezen že razsejana po telesu. In rak dojke? Prva preiskava je možna mamografija od 50. leta starosti dalje.


Rak dojke z ultrazvočno preiskavo lahko odkrijemo, ko je velik nekaj milimetrov, dosti preje, preden bi posameznica tako spremembo lahko otipala sama. Podobno je z rakom jajčnikov, tudi z rakom maternice. Zakaj torej ne izbrati preventivnih pregledov enkrat letno oziroma preiskav, ko nam zdravnik glede na izvid začrta življenjske napotke, kako opravljati preglede v bodoče? Zakaj ne bi izbrali genetskega testiranja, ki nam napove, ali imamo večje tveganje, da bomo zboleli za rakom jajčnikov ali dojk in ukrepamo, predem se rakava bolezen pojavi?


Vlaganje vase je naložba, ki je neprecenljiva. Če ob zdravniških pregledih, preiskavah in genetskem testiranju še vsakodnevno namenimo čas telesni aktivnosti, pravilni prehrani ter duševnemu zdravju, ki so najmočnejša obramba proti kroničnemu stresu, ki smo mu izpostavljeni vsak dan, smo naredili največ, kar lahko.


Izdelava spletne strani: cLoovis