Licenca postdiplomske ultrazvočne šole dojk

Ultrazvočne preglede dojk lahko opravljajo specialisti radiologije ali specialisti ginekologije, ki so dodatno opravili postdiplomsko izobraževanje in opravili izpit. V Sloveniji se s celovito oskrbo bolezni dojk (odkrivanje, zdravljenje, kirurško zdravljenje, obsevanje in sledenje) ukvarjata dve instituciji: Onkološki inštitut v Ljubljani in Univerzitetni klinični center Maribor - Center za bolezni dojk Kliničnega oddelka za ginekologijo.


Primarij Darija Strah se je v letih 2017/02018 izobraževala v UKC Maribor pod mentorstvom Nine Čas Sikošek, dr. med., specialistke ginekologije in porodništva, ki se ukvarja z boleznimi dojk že več kot 20 let ter ima s tega področja bogate klinične in kirurške izkušnje. Velja za eno izmed prepoznavnih slovenskih ginekologinj, ki so življenje posvetile odkrivanju raka dojk.

Primarij Strah je pod njenim mentorstvom opravila 188 ur kliničnega dela v Centru za bolezni dojk, kjer se opravljajo mamografije, klinični pregled dojk, ultrazvočne preiskave, ultrazvočno vodene punkcije ali biopsije tkiva dojk, citološki odvzemi izcedkov iz dojk, izpraznitvene punkcije, zdravljenje vnetij, odkrivanje benignih in malignih bolezni, priprave bolnic na operativno zdravljenje, neoadjuvantne in postoperativne kemoterapije, napotitve na obsevanja in sledenje žensk po operacijah.


Licenco Postdiplomske šole iz ultrazvoka dojk je pridobila z izpitom pri profesor dr. Ivanu Drinkoviću, dr. med., specialistu radiologije, predsedniku Senološkega društva Hrvaške v Zagrebu leta 2018. Redno se izobražuje iz področja bolezni dojk in je povezana s strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana in UKC Maribor.


Izdelava spletne strani: cLoovis