Kaj ugotavljamo z ultrazvočno preiskavo?

Preiskava omogoča zgodnje odkrivanje bolezni - bolezenski proces se lahko odkrije, preden se pojavi dovolj velika sprememba, ki bi bila tipna ali zaznavna s kakšno drugo slikovno preiskavo. Spremembe se lahko zaznajo že v začetni fazi, opredelimo jih kot nenevarne, benigne ali sumljive, ki potrebujejo nadaljnjo obravnavo.


UZ preiskava je zelo natančna za razlikovanje cist, gostih struktur in tudi precej natančna za razlikovanje žleznih struktur od drugih sprememb, kot so normalne vezivne strukture, fascije, mišice, maščobno tkivo. Ugotavljamo več benignih stanj kot so npr. fibrocistične spremembe, fibroadenomi, ciste, stanja po poškodbah in prometnih nesrečah ter ostale, manj pogoste spremembe. Preiskavo kot prvo metodo uporabljamo za opredelitev tipljivih zatrdlin pri ženskah, ki so mlajše od 35 - 40 let, saj je odlična za razlikovanje cist od solidnih tumorjev. Če ugotovimo na mestu tipljive zatrdline enostavno cisto, punkcija za opredelitev zatrdline ni potrebna. Preiskava zelo dobro pokaže vsebino večjih mlečnih vodov, kar nam lahko pomaga pri opredelitvi izcedka iz bradavice, ki je pogost pojav pri ženski populaciji v vseh starostnih skupinah.


Preiskava odlično oceni stanje pazdušnih bezgavk, ki z mamografskim slikanjem niso dobro zaznavne. Povečane bezgavke so lahko reaktivne, nenevarne ali sumljive Vedno smo pozorni, ali se morda v tkivu dojke, ki je strukturno živahen organ, skriva morebitna začetna rakava ali rakava sprememba.


Pomembno je, da preiskavo opravi s posebno linearno ultrazvočno sondo posebej za to usposobljen radiolog ali ginekolog z ustrezno licenco za opravljanje ultrazvočnih preiskav dojk.

Izdelava spletne strani: cLoovis